Naredil sem neke vrste golaz, nekaterim je bil vsec drugim ne. Predvsem mocan morski okus, lignji so bili zelo mehki, vendar bom drugic lignje raje ocvrl v koruzni moki ali pa celega vrgel na zar. Slik pa zal nimam...kula shaker wrote: ↑13 Nov 2017, 09:49Če mi ostane ligenj od panule, ga zmeraj pripravim svežega. Očistim ga na hitro, kožo zmeraj pustim. Lahko ga pripraviš na več načinov. Lahko celega na žaru ali v ponvi zelo na hitro, lahko ga samo prerežeš, da dobiš zrezek in ga spohaš (dunajski), lahko na kolobarje,mokca pa na hitro ocvreš. Na te načine res zelo na hitro, da ostane mehak.Lahko pa narediš rižoto ali golaž. Tukaj pa dobro uro, da se razkuha in je spet mehak.spidx wrote: ↑02 Nov 2017, 10:47 Fantje, imam slabe 2,5kg lignjev in piknik v planu.
Je kdo delal brodet z lignji v litozeleznem kotlu?
Malo sem pregledoval recepte, vendar vseeno se tukaj povprasam...
Lignji so teze okoli 500g, kako debelo se jih nareze?
Se kozo slece ali pusti?
Jih je potrebno prej prepraziti?
Kako dolgo se vse skupaj potem kuha?
Ima kdo kaksne izkusnje, nasvete, dober recept?
Dober tek, pa kakšno slikco prilepi
Ligenj
Re: Ligenj
Re: Ligenj
Sam osebno ne dajem moke, ker če ni prave temperature (razen če imaš fritezo) postane pocasto. Dosti boljše so se mi obnesle samo kruhove droptine.
Fishing charter v Kopru. Rezerviraj svoj datum ribolova na: seafishingslovenia.com
Re: Ligenj
Tako velikih še nisem ampak zadeva ni nič drugačna. Peci jih na visoki temperaturi, ko začne iz njih kapljati obrni. Jaz jih še malo ob straneh, da lepo zakrknejo tudi oči.spidx wrote: ↑13 Nov 2017, 17:21Tako peces tudi vecje lignje? Recimo take, ki imajo 60dag-1kg? Kako dolgo se to pece?
- kula shaker
- Posts: 147
- Joined: 26 Sep 2017, 14:59
- Location: Ljubljana
Re: Ligenj
Ja,tudi kila+ so mehki, če jih prav pripraviš.
Če jih pečeš v ponvi ti tudi jaz odsvetujem moko.
Tisto ko spečejo neočiščenega lignja se reče na šporko.
Če jih pečeš v ponvi ti tudi jaz odsvetujem moko.
Tisto ko spečejo neočiščenega lignja se reče na šporko.
Re: Ligenj
Lep pozdrav
sem začetnik, se sprašujem kako spucaš Lignja ter Sipo? Ribo znam za te stvari pa še nisem probal.
Zanima me tudi za iglico
sem začetnik, se sprašujem kako spucaš Lignja ter Sipo? Ribo znam za te stvari pa še nisem probal.
Zanima me tudi za iglico
Re: Ligenj
Kot prvo, umazan boš
Sipo prvo zmrznem, da je črnilo trdo, povlečem glavo skupaj z drobovino ven, še kost gre ven, očistiš iz glave , lovk , trupa in stranskih "perutk" kožo
in je, simpl, ane ni lih tako enostavno , pa gre. Dosti lažje narediš isto pri kalamaru, ker je tudi večji gre vse bolj na lahko. Lovke odrežem tam nekje za očmi, seveda daš ven še kljun in oči.
Tudi sipe se splača čistit saj so bol mehke kot kalamar, vsaj tako kot jih delam jaz z krompirjem.
In majhne sipe spuščaj, ker so dobre le kot sveža vaba, v kulinariki pa jih ni nič- razen za taljančke
lp
Sipo prvo zmrznem, da je črnilo trdo, povlečem glavo skupaj z drobovino ven, še kost gre ven, očistiš iz glave , lovk , trupa in stranskih "perutk" kožo
in je, simpl, ane ni lih tako enostavno , pa gre. Dosti lažje narediš isto pri kalamaru, ker je tudi večji gre vse bolj na lahko. Lovke odrežem tam nekje za očmi, seveda daš ven še kljun in oči.
Tudi sipe se splača čistit saj so bol mehke kot kalamar, vsaj tako kot jih delam jaz z krompirjem.
In majhne sipe spuščaj, ker so dobre le kot sveža vaba, v kulinariki pa jih ni nič- razen za taljančke
lp
Re: Ligenj
Ne pozabi prešparat črnilo,če kaj ustvarjaš,ti bo prišlo prav.
Zame je to skoraj najbolj cenjen del sipe
Zame je to skoraj najbolj cenjen del sipe
L.P. Sebastian
Re: Ligenj
Živ. Ima kdo kak res dober recept za ocvrte jadranjske lignje, pa da ni čista klasika:) Hvala!
Re: Ligenj
Ti niso ocvrti.
Sicer jih pa pri nas doma delamo na podoben način, še rajši pa imam tako narejene sipe.
Krompir na kose, lignje/sipe na komade velikosti "po želji", isto korenje, čebulo lepo nalistati. Potem pa vse to lepo v lončeno tepsijo s pokrovom, zaliti z olivnim oljem in malo belega vina, dodati začimbe po želji (origano, lovor, majaron, poper,...) soliti in peči na 180 stopinj vsaj uro in pol da so sipe in krompir mehki.
Sicer jih pa pri nas doma delamo na podoben način, še rajši pa imam tako narejene sipe.
Krompir na kose, lignje/sipe na komade velikosti "po želji", isto korenje, čebulo lepo nalistati. Potem pa vse to lepo v lončeno tepsijo s pokrovom, zaliti z olivnim oljem in malo belega vina, dodati začimbe po želji (origano, lovor, majaron, poper,...) soliti in peči na 180 stopinj vsaj uro in pol da so sipe in krompir mehki.