Shimano Aero XR

Podforum o posameznih rolah s katerimi imamo osebne ribolovne izkušnje.
Post Reply
User avatar
albacore
Diplomirani lignjelovec
Posts: 1293
Joined: 26 Aug 2012, 10:38
Location: Umag - Portorož

Shimano Aero XR

Post by albacore »

:blabla: Nekaj mojih ugotovitev o roli Shimano Aero XR. Zdi se mi da precej nudi za ceno nakupa, ki se giblje med 113-125 eur. Pustili so na njej nekaj preizkušenih stvari s starejših modelov ( ročka na preklop, pod rotorjem jeziček za blokado naprej - nazaj, filc koluti na zavori, ni podaljšana špula, ni zaščite pod osovino kakor jo ima Miravel ). Njen glavni namen je feder ribolov vendar meni odgovarja za lov brancina, ker ima počasno razmerje za lov s silikoni. Zraven v kompletu je še 1 rezervna alu špula, ki nima izrezanih lukenj kakor že nameščena na roli. Zraven dobiš tudi plastične distančnike za špulo v kolikor ne želiš podlagati najlon ali vrvice. Špula ima kovisko bunko ( ponavadi so plastične in je težje na le teh zataknit vrvico ali najlon ) za vrvico ali najlon , npr. če lovimo skuše na določeni globini prijema ali za mete do določene dolžine. Zavorni koluti so iz filca. Možno pa jih je menjat s karbonskimi pač od želje posameznika in namena ribolova. Ohišje je iz ci4+, preklopnik iz 1 kosa, kakor pri dražjih modelih. Ročka pri pri modelu 3000 je '' I '' in šele od 4000 naprej je '' T. '' Ima navoj in se privije v rolo-zobnik. Ni iz enega kosa ampak kakor prejšnje, ki se malo odvijejo in se zložijo ob rolo ( praktično za v torbo, ker jo ni treba sneti zaradi prostora ). Škoda da niso dodali za kak eur več daljšo špulo - long stroke spool, ker mislim da bi to malo lepše zložilo vrvico ( spodaj in zgoraj ima odebeljen rob namotavanja, ker so po moje vstavili novejši mehanizem navitja. Ko bom enkrat menjal vrvico bom po sredini špule pred navitjem oblepil trak ki bo odaljen od obeh robov špule zgoraj in spodaj cca cca 2mm in bom s tem verjetno poravnal vrvico ). V glavnem vse 3 role ( 2 x 4000 in 1 x 3000 ) lepo delujejo, žal pa :fish: še niso ujele. Na rolo 4000 namotano 300m / PE 1.5 na 3000 pa 300m / PE 1.2 Varivas vrvice brez distančnikov.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Last edited by albacore on 08 Nov 2023, 22:19, edited 2 times in total.
.......... LP
Image
User avatar
albacore
Diplomirani lignjelovec
Posts: 1293
Joined: 26 Aug 2012, 10:38
Location: Umag - Portorož

Re: Shimano Aero XR

Post by albacore »

:fish: ... prilagam še 2 videa o roli - so za 5000 vendar mislim , da je enako pri 3000 in 4000 ...

... prvi video: detaljno opisuje razdrto rolo ...

https://www.youtube.com/watch?v=syM2Rmlk9-g

... drugi video: zamenjava - montaža 2 ležajev v ročko in še 1 v line roler ( doda še 1 ležaj k obstoječemu ležaju - mislil sem, da ima plastično pušo namesto tega že vgrajenega ležaja )

https://www.youtube.com/watch?v=zlS7ZQPwVfA
.......... LP
Image
User avatar
CBB
Posts: 1466
Joined: 04 Dec 2013, 15:28
Location: Horjul
Contact:

Re: Shimano Aero XR

Post by CBB »

Kako jo ocenjuješ v primerjavi s Stradicom ali Sustainom?
User avatar
albacore
Diplomirani lignjelovec
Posts: 1293
Joined: 26 Aug 2012, 10:38
Location: Umag - Portorož

Re: Shimano Aero XR

Post by albacore »

CBB wrote: 09 Nov 2023, 11:34 Kako jo ocenjuješ v primerjavi s Stradicom ali Sustainom?
S Stradicom bi šlo, odvisno kaj komu odgovarja. Stradic bolj enakomerno porazdeli struno ima long stroke špulo, verjetno zaščito pod osovino, ročka, ki se ne zlaga, nima jezička naprej - nazaj. Meni odgovarja, da se ročka zloži, manjše razmerje hitrosti ter jeziček za naprej nazaj, da mi ni treba vleč vrvico v kolikor malo preveč navijem predvrvico in mi vozel zapne v rinki. Imam še vedno Sephio 2012, ki tudi ima skoraj iste lastnosti kot Aero pa nima nobenih problemov ( kak ležaj več, brez zaščite pod osovino, jeziček, preklopna ročka ). Sustain pa ima že veliko več dodatkov in je bliže Twin Powerju kakor Stradicu in Aeru.
p.s. :rofl: ni primerljivo za nekoga, ki uporablja role visokega ranga
.......... LP
Image
Post Reply