nakup fishfinder-ja

Recenzije rol, Trgovine, Ribe Ostala oprema
User avatar
zmešan
Posts: 1864
Joined: 26 Nov 2012, 19:50
Location: litija -zg.jarše

Re: nakup fishfinder-ja

Post by zmešan »

Noja sej nima veze
Don't drink water,because fish fuck in it.
User avatar
Psycho
Posts: 1242
Joined: 06 Jun 2011, 14:12
Location: Lukovica pri Domžalah
Contact:

Re: nakup fishfinder-ja

Post by Psycho »

janjanjan121212 wrote: 28 Feb 2020, 12:30 Pozna kdo tole?
https://www.vexilar.com/pages/navionics
Zadevo imam od lani (T-Box SP200). Kolega mi je podaril novega, ki ga je dobil za nagrado in ga ni potreboval. Zadeva je v redu entry level sonar v tem cenovnem razredu. Deluje do globine 70m in to čisto solidno.
Zadeva se tudi avtomatsko poveže z Navionicsem, ki ponuja tudi splitscreen s sonarjem, zraven pa deluje še chartplotter, ki mi je lani zelo pomagal pri odkrivanju novih pozicij za bolentino.
Edini manjši problem sem imel (verjetno) zaradi softvera, ko se je sondi vsake toliko časa malo zmešalo in je začela kazati dno do vrha vode (kar se je poznalo tudi na chartplotterju). Hiter izklop in ponovni vklop je rešil zadevo, sem moral pa isto lokacijo preskenirati ponovno, da sem dobil pravo globino v Navionics.
Še en plus je, da se nanj lahko poveže tudi več telefonov.

V kolikor kdo kupuje entry-level fishfinder za okrog 150€ in mu ni problem imeti prižganega wifija in GPS-a na telefonu med ribolovom (zadeva ob konstantno prižganem ekranu pokuri precej baterije), bi ga kar priporočal, saj za ta denar ni slab.
Lahko pa tudi povem, da po eni sezoni z Vexilarjem že razmišljam o bolj konkretnem sonarju, ker bi vseeno rad imel vse v eni škatli (Navionics in sonar), z boljšo sondo in čistejšo in ostrejšo sliko, plus kakšen bonbonček v stilu down imaginga bi prišel kar prav. Ciljam pa nekje v rangu Lowrance hook reveal 5 ali 7, ki je kar drag... :smrk: ...ampak enkrat bo, če ne letos, pa drugo leto. :)
Usus magister est optimus.
_ID_
Posts: 45
Joined: 10 Oct 2010, 22:19
Location: Beltinci, Ljubljana

Re: nakup fishfinder-ja

Post by _ID_ »

Pozdravljeni.

Sem pred nakupom fish finderja za kajak. Kajak je prav namenski sit on top zaribolov na nožni pogon s pedali. Uporabljal bi ga predvsem na morju. Finance sem omejil do 900-1000€. Glede na globine, ki so varno dosegljive s kajakom ob Hrvaški obali (do 100m) sem se nekako omejil na Lowrance hook reveal, Lowrance elite FS 7 (za tega nisem prepričan da je pravi, ker razen priklopa in komunikacije z drugimi napravami in touch panela ne nudi bistveno več kot hook reveal) humminbird helix 7/8, Simrad GO7, Raymarine 7 HV. Ker želim sonar s kartografijo, Gramin striker vivid odpade, Garmin Echomap UHD pa ima svoje karte in "čudno" politiko posodobitve le te. Vse ostalo je več ali manj izven zastavljenih cenovnih okvirjev.

Želja je vsaj 7 inčni zaslon, naprava mora prenesti špricanje vode (pobožna želja tudi potopitev primeru prevrnitve kajaka). Obvezno mora imeti CHIRP sonar, down scan/down imaging, po možnosti tudi side scan/side imaging.
Glede na to, da je penetracija sonarja v slani vodi tudi do 30% slabša kot v sladki so zgoraj naštete naprave nekako na meji/v okvirjih željenega. Vse naprave imajo zraven neko generično povprečno sondo. To sondo je opcija nadomestiti s kako drugo, vendar katero!?

Od vsega naštetega se nekako najbolj nagibam v smeri Lowrance Hook Reveal 7/9 tripple shot. Ta bi sicer v slani vodi bil pod mejo željenega, a bi vzel dodatno sondo HDI 83/200 455/800kHz, ki sicer ni pravi CHIRP in nima side imige, a gre v globino do 200 m. Tako bi lahko za sladko vodo uporabljal triple shot za morje pa HDI oddajnik. Konec koncev je isti HDI oddajnik že kar nekaj let v uporabi z Elite napravami in ga kar pohvalijo.

Slovenski trg ponuja nekaj teh naprav, prav tako tujina. Primerjava cen je tam-tam. Tujina je sicer malo ceneje, vendar so potem lahko sitnosti ob uveljavljanju morebitne garancije. Z ozirom na to, potem raje kupim v Sloveniji, kjer je tudi morebitna podpora bližje.

Vprašanje na koncu torej: kaj izbrati, da bom na vodi lahko užival, se ne bom rabil stalno igrati z nastavitvami naprave, da bom zaznal ribe in povečal možnost ulova.

Nekateri že uporabljate fish finder. Katere uporabljate in kako ste zadovoljni?
fishman
Posts: 14
Joined: 14 Aug 2012, 22:41
Contact:

Re: nakup fishfinder-ja

Post by fishman »

Pozdrav vsem,

prosil bi za informacijo. Zanima me ali je kje možno stestirati fishfinder. Sam bi ga potreboval za ribolov v sladki vodi. Verjetno bi si omislil neko srednjo varjanto mpr. LOWRANCE HOOK REVEAL TRIPLE SHOT ki bi bil verjetno dobra izbira za jetera in reke.

HVALA !!!
teo77
Posts: 22
Joined: 02 Nov 2019, 07:36

Re: nakup fishfinder-ja

Post by teo77 »

Pozdravljeni.
Ali imamo katerega na forumu kateri lahko mogoče bolj ugodno zrihta fishfinder in sonar....nekaj od Lowrance ali humminbird-a.
Gledam 9" za morje.
l.p.
Post Reply