Xorus Patchinko

Veliki morski črv, Bibi, srdela, ligenj,...
User avatar
Andrej Lazić
Posts: 174
Joined: 14 Sep 2019, 15:29
Location: Ljubljana

Re: Xorus Patchinko

Post by Andrej Lazić »

piscator wrote: 05 Sep 2022, 13:36 Zdravo Andrej,

Popolnoma razumem tudi, zakaj si ga menjal.
Z veseljem pa sem prebral še kar si sedaj dodatno napisal.

Forumu sem se pridružil ravno zato, da najdem in spoznam še nekaj ljudi, ki ima isto filozofijo in odnos do dela in vložka drugih (kopija je kot pravi CBB enostavno kraja) in življenja na splošno.
Me veseli, da sta nekje tam zunaj.

lp, Blaž
____________________

Hvala Blaž
piscator
Posts: 196
Joined: 19 Aug 2022, 11:28

Re: Xorus Patchinko

Post by piscator »

Ali s površinci lovite tudi v temi, ali samo takrat ko vabo vizualno spremljaš ?
Tudi v temi.
Še posebej, če je (npr. v kakšni luki ipd) prehod iz osvetljenega dela morja v čisto temo. Na tej meji plenilci radi usekajo na površinca, ki pljuska po površini.
Pazi le, da stojiš v temi in mečeš iz teme v svetlobo ali po robu le-te.
User avatar
vizi
Posts: 653
Joined: 22 Jul 2019, 15:09
Contact:

Re: Xorus Patchinko

Post by vizi »

Kolegi, hvala za zanimivo in poučno pisanje o umetnih vabah!

Recimo, da zadnje tri sezone sanjam jig&spin s obale. ucrazy?

V tem času se je nabralo nekaj vab, a ne preveč. Prevladujejo jigi, potem so tu razne plastične vabe, povečini voblerji, in nekaj silikoncev. V štartu sem pri nakupu gledal najprej ceno, potem kvaliteto, kupil pa nekaj vmes. Zdaj, ko je v s&j za mano že 100+ ribolovnih dni, se vedno bolj posvečam podrobnostim.

Tudi pri vabah gre za detajle, če gledam le tehnični vidik. Kupujem (večinoma) preverjene znamke, preverim, kako so opremljene (split rinke, enojčki, trojčki), potem grejo na lov. (Res je tudi, da sedaj vab ne izgubljam več toliko kot v mojih začetkih, kar tudi vpliva na odločanje pri nakupu.)

Zadnjo sezono se lepi zbirki jigov do 100g pridružujejo nove plastične vabe, ki tudi prinesejo uspeh. Kdo bi si mislil? :D Niso poceni, ampak izbrane premišljeno in s ciljno ribo v mislih.

Razmišljam tako - zame je ribolov šport in za šport mi nikoli ni škoda denarja. Poleg tega gre za tehnično robo, kjer iščem (vsaj) Golf kvaliteto, zato ne kupujem poceni. Kar pa ne pomeni, da ne iščem ugodnosti pri nakupih! Tako imam raje kak kos opreme ali vabo manj, pa tisto kakovostno in lovno. To mi prinaša več zadovoljstva, občutek, da se lahko na opremo zanesem, da oddela svoje, in na koncu tudi več uspeha v ribolovu. Nekaj ga je že bilo, več pa upam, da še pride. 8-)

Patchinka (še) nimam, uporabljam (kopijo?) DTD Crazy Prey 140 - doslej brez reakcije in SG Panic Prey 135 (brez reakcije) ter 105 (letos poleti večkratni napad brancina, brez zapetja).

Veliko veselja v ribolovu vsem! :fish:
User avatar
Andrej Lazić
Posts: 174
Joined: 14 Sep 2019, 15:29
Location: Ljubljana

Re: Xorus Patchinko

Post by Andrej Lazić »

Vizi, lepo napisano.
Po moje je najboljša "kopija" XORUS Patchinka, RAPALA Walk n' Roll. Jaz bi izbral velikost 10.
Po mnenju nekaterih referenčnih ribičev je ta Rapala celo boljša od originala. Zelo kvalitetno (lepo, natančno) je izdelana, ima kvalitetno ropotuljo in ekstremno daleč leti. Da niti ne omenjam, da je pol cenejša. Veliki problem večine kopij je ropotulja, ki je pogosto preglasna. Drugi problem pa je seveda kvaliteta izdelave in same komponente.
Imam eno in drugo in ti lahko iz prve roke povem, da Rapala zgleda prepričljivo.
piscator
Posts: 196
Joined: 19 Aug 2022, 11:28

Re: Xorus Patchinko

Post by piscator »

Točno tako.
Res lepo napisano.

Sam sem tudi na začetku kupoval vse, kar se mi je zdelo zanimivo. Potem pa sem opuščal tiste vabe, ki se mi niso obnesle. Danes imam raje tiste, za katere vem da delajo, a te v večih velikostih (zaradi različnih razmer veter/tok/letni čas) in barvah (stanje vode/svetlobni pogoji/eksperimentiranje).

V enem ribolovu tudi ne morem preizkusiti ne vem koliko različnih vab ene in iste vrste (npr. površincev). S seboj nosim omejen izbor preverjenih vab za različne dele vodnega stolpca.
Post Reply