FISHFINDER

Recenzije rol, Trgovine, Ribe Ostala oprema
Post Reply
teo77
Posts: 22
Joined: 02 Nov 2019, 07:36

FISHFINDER

Post by teo77 »

Pozdravljeni.
Letos bi rad malo nadgradil opremo na barki in iščem 9 inčni fishfinder, vendar ne vem za katerega
bi se odločil Lowrance ali humminbird ? Mogoče kakšna priporočila nasveti.
l.p.?
Sandi
Posts: 72
Joined: 03 Feb 2020, 17:46

Re: FISHFINDER

Post by Sandi »

Več nasvetov izkušenih boš našel na forumu morjeplovec. Odločitev je največ odvisna od tvojega tipa ribolova. Preštudiraj sonarje in naredi spisek nujnih funkcij in katere bi si želel v prihodnje.
_ID_
Posts: 45
Joined: 10 Oct 2010, 22:19
Location: Beltinci, Ljubljana

Re: FISHFINDER

Post by _ID_ »

Jaz sem 3 mesece nazaj bil v istem precepu. Pregledal sem vse, kar se da dobiti v EU. Na koncu sem tehtal med humminbird helix in lowrance elite FS. Na koncu sem se odločil za slednjega. Po performansih sta si precej podobna. Tehtnico je premaknila cena- elite FS 7 sem uspel dobiti za 950€, z active imaging 3in1. Generični oddajnik se mi je zdel tudi boljši pri lowrancu. Za enkrat sem super zadovoljen. Kupil sem ga za ribolov iz kajaka. Če te kaj bolj konkretno zanima, lahko še kako rečeva.
teo77
Posts: 22
Joined: 02 Nov 2019, 07:36

Re: FISHFINDER

Post by teo77 »

Ja težko se je odločit....Večino panuliram ( umetna vaba in ziva ) ter jig-am.
Ali sploh pride prav side image na sonarju...nevem ker se nisem videl v živo kako zadeva deluje za to vrsto ribolova na morju?
Gledam pa velikost 9 inčov in tach displej.
User avatar
kr'en
The Boss
Posts: 3429
Joined: 16 Feb 2008, 16:21
Location: Domžale

Re: FISHFINDER

Post by kr'en »

Ne, side imaging je bolj ali manj uporaben samo za na reke in jezera kjer ni večjih globin.

Uporaben je npr za reševalce in potapljače ki iščejo utopljence ali potopljene objekte.
Image
_ID_
Posts: 45
Joined: 10 Oct 2010, 22:19
Location: Beltinci, Ljubljana

Re: FISHFINDER

Post by _ID_ »

Side image je super kjer iščeš ribo na podlagi strukture dna. V morju je sicer delno uporabna zadeva, vendar pa si zelo omejen z globino. Dela nekje do globine 20m. Pri teh fish finderjih naj izpostavim še eno dejstvo; vse specifikacije, ki so podane veljajo za sladko vodo. Za slano vodo je treba performanse zmanjšati za 30%. Da ne bodo slučajno pričakovanja prevelika.

Če ciljaš na jigging boš rabil predvsem 2D sonar. Pri tem pazi, da ne bo kot oddajnika prevelik, ker z večjim konusom sicer pokriješ večje območje a boš imel precej zmede. Ribe na displeju izgledajo kot majhne ali večje lunice (odvisno od velikosti). Isto velja za ribe, ki so bolj v središču oddajnika izgledajo na displeju kot večje lunice. Tako hitro prideš v situacijo, ko majhna riba izgleda kot velika, tista na robu, ki je dejansko velika pa izgleda majna in ji sploh ne nameniš pozornosti. Ko jiggaš tako dejansko ne moreš oceniti kje je riba v prostoru (pred, za, levo ali desno od tebe), veš le, da je v območju konusa, ki ga s svojim kotom pokriva oddajnik. Večji kot je kot, večje območje pokrivaš, manj natančne podatke dobivaš.
Meni je pri Lowrancu super funkcija fish reveal, kjer imaš downscan/downimaging kombiniran z 2D sonarjem; t.i. fish reveal. S tem gledaš struktuo neposredno pod sabo, ribe pa so vidne kot lunice in ne kot pikice. To bi bilo uporabno za panulanje, ker res dobro pokaže kaj je pod tabo-tukaj po moje kaj več kot 50m globine ni za pričakovati; sam še nisem sprobal, do katere globine dejansko nese.

Dejstva:
podatki o globinah, ki jih navajajo proizvajalci sonarjev praviloma veljajo za sladko vodo (slana voda 30% manj dometa)
obvezno glej za sonarjem, ki ima CHIRP funkcijo- s tem lahko vidiš tudi lignje(nekateri se s tem sicer ne strinjajo, čeprav praksa govori temu v prid).
za morski ribolov hitro prideš do ugotovitve, da oddajnik, ki pride zraven sonarja ni preveč uporaben-globine do nekje 50/60m, boljše oddajnike porizvaja firma Airmar in so ranga 300€+ (s tem se ti odprejo nova obzorja ribolova).
side imaging je za morje pogojno uporaben
kot oddajnika naj bo prilagojen globini ribolova-z višanjem frekvence se sicer kot oža, se pa izgubi prodornost (podatke o kotih za generične oddajnike proizvajalci sonarjev praviloma skrivajo kot kača noge).
preveri kako je s touch displeji in mokrimi prsti- nekateri zelo slabo odreagirajo na to
User avatar
febola
Posts: 605
Joined: 20 Jul 2012, 16:01

Re: FISHFINDER

Post by febola »

Za morski ribolov je najpomembnejša sonda. Sonda naj bo saj 550-600W in seveda chirp. Kar se pa tiče zaslona je pa zame super da ima vse na dotik (tako hitreje in bolj natančno določaš in shranjuješ pozicije, meriš razdalje …) in dobro karto. Lokacije za lov določiš že v naprej po karti in če imaš dobro karto si zmagal (jaz nimam nekih informacij kje so pošte in vedno iščem neke anomalije preko karte). Poglej malo Garmin naprave ker ima trenutno najboljše pomorske karte (Bluechart G2, Navionics). Lepo je tudi da ima NMEA2000 vrata za bodočo kompatibilnost
Post Reply