Iskanje ribolovnih mest s sonarjem

Drifting in ribolov iz zasidranega čolna
Post Reply
Sandi
Posts: 72
Joined: 03 Feb 2020, 17:46

Iskanje ribolovnih mest s sonarjem

Post by Sandi »

Približuje se sezona, spet se učim uporabljati sonar, preverjati lanski napredek in osvežiti znanje. Ta prispevek je kot neka moja zabeležka za osvežitev.

Na sonarju se prehod iz vegetacije preko sipine vidi kot prekinjena črta na sekundarni refleksiji. Brez drila na morju, zaposlen z drugimi stvarmi si še vedno težko predstavljam.

Image
Image

Za učenje je zelo koristno, če lahko kombiniramo sonar s satelitsko ali ortofoto sliko. Škoda, ker je HR Arkod blizu obale odrezan, kar se morskega dna tiče. Drugače ima lepše slike od googla. Na zgorjih dveh slikah se vidi plovba med točkama prehod in kako se to vidi na sonarju.

Trojna refleksija verjetno kaže na trdo (kamnito) dno. Brez tretje refleksije bi razbral, da je dno poraščeno. Isto mesto z downscanom pokaže male pikice ribe. Downscan je na terenu pod soncem in na majhnem ekranu težko gledati, ker so ribe samo male pikice. Izurjen bi verjetno videl veliko več, kot sedaj.
Image
Image

Bomo videli, če bo letos kaj pomagalo označitev na sonarju globin od 4 do 20 m skupaj z mejami več sipin. Označil sem si 7 km ribolovnega področja. Označba sipin na sonarju bo pomagala pri orientaciji.

Iz slike na Google Earth sem si izdelal tako karto, ki je sedaj preslikana v sonar. Preveriti želim, kako se lovi ob robu sipin. Dve sonarski sliki sicer kažeta dve skupini rib na simetrični sredini v vegetaciji med sipinami. Po enem ribolovnem dnevu ne bo mogoče delati zaključkov, po kakšni sezoni pa že.

Image
bouton
Posts: 7
Joined: 25 Oct 2011, 18:24

Re: Iskanje ribolovnih mest s sonarjem

Post by bouton »

Jaz se učim (si pomagam) tako, da si posnamen track (sliko) sonarja in zraven na panuli ob dnu vlečem še Waterwolf kamero. Z nekaj video manipulacije si potem lahko sinhromiziraš sonar in kamero.
Sandi
Posts: 72
Joined: 03 Feb 2020, 17:46

Re: Iskanje ribolovnih mest s sonarjem

Post by Sandi »

Bouton, lahko deliš kakšne zaključke iz te prakse? In kako določaš globino panule?
Post Reply